Haosul in Terapia prin arta

Annemari Herzlinger 0 Comments


Pentru artist, haosul inspira procesul, determina structurarea si da nastere lucrarilor de arta. Toti artistii intalnesc acest haos atunci cand pregatesc o lucrare noua. A incepe o lucrare noua este deseori greu, exista o multitudine de lucruri ce pot fi facute, dar si o multitudine de posibilitati in care acestea poate fi facute.Exista o infinitate de posibilitati pentru imaginile vizuale. Orice alegere pe care artistul o face serveste structurarii haosului determinat de multimea posibilitatilor. 
Prin deciziile sale, subtil si deschis, artistul da forma haosului determinat de infinitatea de posibilitati. Aceasi structurare a haosului apare si in relatia cu subiectul lucrarii sau cu media de arta aleasa.

Pentru clientul in terapie, haosul depinde de proces, determinand structurarea È™i deseori o implicare autentică în viață. A incepe o lucrare de arta este ca si cum ai privi intr-o oglinda, iar media artistica devine oglinda ce reflecta clientul. 
 
Inceperea oricarei forme de terapie este in general neplacuta si dificila. De obicei oamenii nu cauta neplacerea si dificultatea, oamenii nu cauta sa mai adauge disconfort vietii lor. In general, clientul ce-si incepe calatoria terapeutica este coplesit de haos si de emotii.

Cand clientul alege sa creeze, imaginile potentiale sunt filtrate de media artistica dar si de circumstantele vietii sale. Procesele de selectie si filtrare sunt energizate de catre psihicul clientului si alimentate de conflictele interne, anxietate sau alte emotii. Atat tema cat si media aleasa au semnificatie pentru client si sunt destul de sigure pentru a putea fi folosite in exprimare. 

Terapia prin arta (art terapia) ajuta clientii sa gasesca in arta o forma structurata ce lipseste in lumea lor interna deseori turbulenta. Astfel arta devine "crearea unei ordini semnificative care ofera un refugiu din confuzia necontrolabilă a realității exterioare" (Arnheim, 1971). Producerea de arta structureaza haosul (Ulman, 1975).


Arta mareste capacitatea simturilor noastre la un nivel reflectiv si constient. Astfel scopul terapiei prin arta este acela de a reface integritatea structurii personalității

Arta, ca reprezentare absoluta a ordinii, structurii și echilibrului, serveste la reintegrarea elementelor haotice ale persoanei și ii permite acesteia exprimarea sensului complex al vieții sale într-o formă semnificativă.
Valoarea terapeutica a artei consta in capacitatea acesteia de a face ordine in dezordinea sufletului. Terapia prin arta (art terapia) poate depasi haosul intern prin conferirea unei semnificatii integrarii structurate.

 Photo by Nathaniel Shuman