Emotiile

Annemari Herzlinger 0 Comments


Emotiile sunt definitii ale conditiei umane, ale formei ei  sau ale relatiilor nostre sociale si umplu vietiile noastre cu semnificatie si scop. Ele ne influenteaza modul in care percepem lumea, cum ne integram in ea si felul in care gandim.
Emotiile nostre pot avea un efect de mare amploare in gandirea si actiunile altora, cum de asemenea, emotiile altora ne influenteaza cunoasterea si comportamentul.

Darwin considera ca emotiile ajuta individul sa se adapteze la un mediu in continua miscare si transformare.
Teoriile clasice afirma ca  emotiile sunt controlate si produse de catre organism si apar la schimbarile de mediu, ca adaptare a sistemului nervos, sistemului endocrin si a celui imunologic.
 S-a observat ca mania determina o mai buna circulatie a sangelui spre maini, iar frica reduce circulatia sangelui spre periferie.

Putem considera, pe buna dreptate, ca  emotiile sunt ingrediente esentiale ale unor relatii sociale sanatoase si sunt indispensabile in cazul unor relatii apropiate.
S-a demonstrat  ca emotiile sunt mai des experimentate si exprimate in relatiile caracterizate printr-un nivel mare de intimitate si incredere decat in relatiile caracterizate  printr-un nivel scazut de apropiere.

Exprimarea emotiilor, indiferent de felul acestora, negative(iritabilitate, tristete) sau pozitive(fericire, bucurie), joaca un rol special in relatii. Amandoua tipurile de emotii sunt importante.
 Exprimarea emotiilor negative, in cadrul relatiilor apropiate deja existente, inlesnesc obtinerea sprijinului, ajutorului si faciliteaza crearea unei  noi relatii cu un grad mai mare de intimitate.

 Functionalitatea sociala a emotiilor depinde de disponibilitatea  si capacitatea de interactiune a partenerilor si posibilitatea acestora de a exprima emotiile proprii, dar si de capacitatea fiecaruia de a receptiona, interpreta si de a raspunde la expresia emotionala a celuilalt.
Cand emotiile nu sunt exprimate sau receptionate, informatii vitale pot fi pierdute, iar raspunsul social si intelegerea mutuala pot fi impiedicate. Astfel, lipsa expresivității emoÈ›ionale, incapacitatea de a exprima emotii, reprezintă o ameninÈ›are la adresa relatiilor sociale, nepermitand interactiunea si oportunitatea de a raspunde. 
Suprimarea emoțională, nivelul scazut de raspuns emotional, periclitează calitatea relatiilor sociale, determinand o mai mica apropiere interpersonala si o slaba satisfactie sociala.

Emotiile pozitive de afiliere(affiliation) (fericirea)

Fericirea apare cand oamenii simt ca fac mari progrese in realizarea scopurilor lor. Fericirea este asociata cu o stare de placere, de bine, de securitatea si generozitate. Este asociata cu starea de bine ce permite individului sa identifice si să profite de oportunități pentru a construi o relatie durabila ce prin insasi definitia ei ofera multiple resurse sociale.
Este usor de inteles ca oamenii ce experimenteaza emotii pozitive se bucura de beneficii sociale, caci exprimarea emotiilor favorizeaza un raspuns favorabil din partea celorlalti, lucru ce inlesneste construirea de relatii sociale.

Exprimare fericirii este perceputa ca o dorinta de afiliere, de socializare si joaca. Exprimarea fericirii tinde sa determine in partener raspunsuri pozitive. Un zambet sincer semnalizeaza o persoana neamenintatoare, nepericuloasa, prietenoasa si jucausa, lucru ce-i incurajeaz pe ceilalti sa se apropie, sa o abordeze.

Studiile arata ca persoanele cu nivel inalt de emotii pozitive se bucura  de un contact social mai mare, relatii mai apropiate cu ceilalti si ii provoaca pe partenerii lor sa se angajeze in schimburi de foarte inalta calitate.
Exprimarea emotiilor pozitive in timpul unui discutii in contradictoriu, conflictuale, reduce probabilitatea de destramare a relatiei.

Emotii de resemnare(submission) ( tristete, dejamagire, grija, frica)

Acest tip de emotii apar cand persona pierde ceva sau pe cineva(tristete), cand rezultatele nu corespund asteptarilor ( dezamagire) sau cand se produc evenimente negative( grija , frica).

 Exprimarea acestui tip de emotii,  prin comunicarea dependentei sau a lipsei potentialului de a face fata unei situatii ( to cope- lb. engleza), inlesneste obÈ›inerea sprijinului social.
Exprimarea emotiilor de supunere este in mod particular eficienta si are efecte puternice  in crearea unei relatii apropiate pentru persoanele ce doresc o relatie de schimb, asemanatoare unei tranzactii.

Exprimarea emotiilor  de afiliere(fericirea) faciliteaza legatura sociala, exprimarea emotiilor de resemnare (tristetea, dezamagire, grija, frica) inlesneste obÈ›inerea sprijinului social.

Emotiile dominante (dominant) (mânia) 

Exprimarea acestor emotii permite identificarea problemelor relationale si impune schimbari in comportamentul partenerului.
Exprimarea mâniei este mai probabil să produca rezultate benefice in masura in care tinta este mai motivata si capabila sa se implice în prelucrarea informatiilor aprofundate si percepe mânia ca adecvata.

Emotiile de linistire (appeasement) (vina, rusinea, jena, regretul )

Aceste emotii  influenteaza calitatea relatiilor apropiate prin semnalarea faptului ca respectivei persoane ii pasa de relatie , se simte prost  si este dispusa sa faca schimbari.
Exprimarea vinei si rusinii creaza reactii afective pozitive interlocutorului, caci semnalizeaza faptul ca in ciuda celor intamplate celuilalt ii pasa de relatie sau are o grija deosebita pentru relatie.

De fericire,  de tristete, de mânie, de vina sau de regret, emotiile sunt o expresie a adaptarii evolutive, sunt unelte de comunicare,  sunt un indiciu al predispozitiei sociale.

De ce emotiile? Pentru ca terapia prin arta este o terapie emotionala, emotiile ocupand un loc central in procesul terapeutic.

Emotiile in art terapia