Etica in Terapia prin arta

Annemari Herzlinger 0 Comments


Terapeutul prin arta nu discrimineaza sau refuza sa ofere serviciu profesional pe criterii de varsta, identitate sexuala, rasa, etnie, cultura, origini nationale, religie, orientare sexuala, dizabilitati, situatie economica sau al altor criterii conform legii.

Este responsabilitatea profesionala a terapeutului prin arta sa evite ambiguitatea in relatia terapeutica si sa mentina claritatea privind diferite roluri terapeutice ce exista intre terapeut si client.

Terapeutul prin arta recunoaste influenta sa asupra clientului si nu exploateaza increderea si dependenta clientului.

Terapeutul prin arta evita implicarea in activitati despre care stie sau ar trebui sa stie ca exista o mare probabilitatea  sa-l impiedice sa desfasoare activitatea terapeutica intr-o maniera profesionala.

Terapeutii prin arta nu se implica in practica procedurilor terapeutice ce sunt dincolo de scopul lor profesional, experienta, formarea sau educatia sa profesionala.

Terapeutul prin arta ajuta clientul sa obtina un alt serviciu terapeutic, daca el nu poate sau nu doreste sa ofere ajutor profesional sau daca problema sau tratamentul indicat depasesc sfera terapiei prin arta.

Terapeutul prin arta nu impartaseste informatii confidentiale fara acceptul explicit, in scris, al clientului sau al apartinatorilor sai.

Terapeutul va da lucrarile pacientului in timpul sau la sfarsitul terapiei. Clientul va fi anuntat daca terapeutul detine copii sau reproduceri fotografice ale lucrarilor de arta ale clientului.

Terapeutul trebuie sa primeasca in scris acceptul pacientului sau a apartinatorilor sai pentru a putea pastra si folosi lucrarile clientului, copii sau fotografii ale lor in scop educational sau in cercetare.

Terapeutul prin arta nu va face si nu va permite folosirea publica sau reproducerea lucrarilor clientului, inclusiv dialogul despre ele fara acceptul in scris al clientului.

Terapeutul prin arta este constient de propriile valori si credinte si de felul in care acestea pot afecta interventiile terapeutice in cazul unui client ce apartine altei culturi.

Terapeutul prin arta este constient de pozitia sau de influenta sa in ceea ce priveste studentii sau cei pe care ii supervizeaza si va evita sa exploateze increderea si dependenta acestor persoane.

Terapeutii prin arta nu ar trebui sa se angajeze intr-o relatie terapeutica cu studentii sau cei supervizati de el.

Terapeutul prin arta ia masuri rezonabile pentru a se asigura ca studentii, angajatii sau cei pe care ii supervizeaza nu desfasoara sau se prezinta pe sine ca fiind competenti sa ofere servicii profesionale  ce le depasesc educatia, pregatirea profesionala sau nivelul de experienta.

Terapeutul prin arta dezvaluie tariful sau la inceputul terapiei si instiinteaza clientul de orice schimbare de ordin financiar ce apare.

Acestea sunt cateva din principiile stipulate in Codul Asociatiei Americane de Terapie prin Arta. Gasiti la urmatoarele linkuri diferite coduri etice:

Codul de etica al AATA (American  Art Therapy Association)
Codul de etica al BAAT ( British Association of Art Therapists)
Codul de etica al ATCB(Art Therapy Credentials Board)



Etica in Social Media


Social Media a fost identificata de terapeutii prin arta ca fiind o zona cheie ce necesita o atentie sporita, fiind necesar uneori depunerea unui efort marit pentru ca normele etice sa poata fi respectate in spatiul online. Actiunile noastre online pot avea o influenta profunda asupra impresiilor, opiniilor sau credintelor publicului larg legate de terapia prin arta, reflectandu-se asupra perceptiei acestuia asupra profesiei ca intreg (Miller 2018).

Ca terapeuti prin arta si nu doar, ar trebuie sa fim constienti de efectul puternic pe care il are Social Media asupra personalitatii, parerilor personale sau asupra punctului nostru de vedere. Social Media poate determina dificultati in mentinerea limitelor profesionale clar delimitate (Belkofer and McNutt 2011).