Mic glosar

anne varsh 0 Comments

Cubism- miscare avangardista in arta aparuta in Europa in secolul XX. Numele curentului se datoreaza articolului criticului Louis Vauxcelles: "...ei disprețuisc formele, reduc totul - locuri, figuri, case - la formele geometrice elementare, la cuburi". In cubism se incearca redarea naturii tridimensionale a obiectelor  in desenul bidimensional, fara a folosi metode iluzioniste. Obiectele sunt analizate, descompuse si reasamblate intr-o forma abstracta.

Ecuatia analogica este analogia intre patru obiecte sau concepte A, B,C, D , de obicei exprimata dupa modelul "A este pentru B asa cum C este pentru D" - "O cioara este un corb, asa cum zarzara este o cireasa."

Neurostiintele este un termen aparut pe la inceputul anilor '70 ce defineste ansamblul științelor creierului (neurobiologia, psihofiziologia, psihobiologia, neuropsihologia, neurofilosofia etc.). Ca domeniu, neuroștiințele studiaza structura, funcția, neuroevoluționismul, dezvoltarea, genetică, biochimia, fiziologia, farmacologia, informatica și patologia sistemului nervos.
Neuroștiințele includ acum orice investigare sistematică, științifică, experimentală și teoretică a sistemului central și/sau periferic nervos al oricărui organism biologic. Metodologiile empirice folosite de cercetătorii în domeniu s-au extins enorm, de la analiza biochimică și genetică a dinamicii neuronului și a constituenților moleculari pînă la reprezentări grafice ale creierului pentru diferite activități.(sursa wikipedia)

Open studio (lb.engleza, studiu deschis) - este un mod de terapie de grup prin arta ce are propriile caracteristici, diferite de abordarile traditionale.

Pablo Picasso - artist plastic spaniol, una dintre cele mai stralucite personalitati artistice ale secolului XX. Alaturi de Georges Braque este initiatorul Cubismului*, curentului revolutionar in arta .

To cope (lb. eng.) - a face fata, a tine piept, a rezista, a suporta