Terapia prin arta, mit si confuzie

Annemari Herzlinger 0 Comments


Perceputa deseori ca o simpla activitate artistica sau o ora de arta, al carei unic  scop sau efect este relaxarea, descarcarea emotionala si uneori reorganizarea gandurilor si gasirea de solutii, terapia prin arta/art terapia, ca forma de psihoterapie emotionala, este prea putin cunoscuta in Romania.

In incercarea de a demonta miturile aparute, haideti sa vedem impreuna ce este, dar mai ales ce nu este terapia prin arta ( numita in Romania si art terapie).

Terapia prin arta este o activitate de creatie potrivita doar copiilor

Terapia prin arta/art terapia este potrivita oricarei varste sau populatii, potrivita atat sedintelor individuale de terapie cat si celor de grup.

Terapeuții prin arta (art terapeutii) lucreaza cu copii, adolescenti, adulti si varstnici, cupluri, familii, grupuri și comunități. Ei oferă servicii, în mod individual și ca parte a echipelor clinice, în institutii de sănătate mintală, institutii de  reabilitare, instituții medicale sau de medicină legală (alaturi de psihiatri, psihologi, asistenti sociali, dieteticieni si altii).

De asemenea, terapeutii prin arta (art terapeutii) lucreaza in programe comunitare, centre de sanatate, școli, aziluri, structuri corporatiste, studiouri deschise (open studio) sau clinici independente.

Terapeutii prin arta (art terapeutii)  isi desfasoara activitatea si in zonele marcate de razboi, de catastrofe naturale sau in tabere de refugiati.

Terapia prin arta (art terapia) este potrivita doar artistilor

Pentru a participa la sedinte de terapie prin arta (art terapie) nu este nevoie de talent, cunostinte sau aptitudini artistice.

Tehnicile terapiei prin arta (art terapiei) au la baza ideea ca orice persoana are capacitatea latenta de a-si proiecta conflictele interne intr-o forma vizuala ce permite ulterior verbalizarea lor.

Terapie prin arta (art terapia) este o activitate artistica

Terapia prin arta nu este o activitate artistica, iar terapeutii (art terapeutii) nu sunt interesati de partea estetica a lucrarii, ci de valoarea ei terapeutica.

Acestia sunt deseori interesati de proces, interactiunea clientului cu materialele de arta, modele (pattern-uri) ale folosirii acestora sau ale produsului final si mult prea putin de respectarea regulilor specifice artei.

Terapie prin arta este o ora de arta

Una dintre diferentele esentiale dintre lectiile de arta si terapia prin arta (art terapia) este scopul.

In cadrul terapiei prin arta (art terapiei), nu se urmareste obtinerea sau dezvoltarea aptitudinilor artistice, desi uneori, in timpul sedintelor de terapie, clientii isi pot descoperi talente noi, arta devenind un hobby.

Terapia prin arta sau arta ca terapie sunt acelasi lucru

Termenul de terapie prin arta sau art terapia cum mai este numita in Romania defineste o forma de psihoterapie expresiva si emotionala, la baza careia stau teoriile psihologiei si ale psihoterapiei, pe cand arta ca terapie (Art as Therapy) se refera la puterea vindecatoare a artei, putere la indemana oricui, ce nu necesita cunostinte anterioare.

"Arta singura stie cum sa transforme gandurile dezgustatoare despre oroarea si absurditatea existentei, in notiuni ce pot fi acceptate mai usor." Friedrich  Nietzsche

Terapia prin arta (art terapia) poate fi privita ca un lider in cultivarea, intelegerea si grija pentru fenomenul arta si cel de vindecare. Ea insa este mai mult decat atat, caci adauga rolului vindecator al artei cunostinte despre dezvoltarea umana, tradiții spirituale, multiculturale și artistice, dar si teoriile psihoterapiei si psihologice.

Terapia prin arta (art terapia) este de asemenea o forma de psihoterapie ce combina teoriile si tehnicile traditionale ale psihoterapiei cu intelegerea aspectelor psihologice ale procesului creativ. In timpul sedintelor de terapie, terapeutii prin arta folosesc puterea vindecatoare a artei (Arta ca terapia), dar procesul si deciziile terapeutice sunt luate pe baza cunostiintelor de psihoterapie. 

Terapia prin arta este o metoda proiectiva de evaluare psihologica

Desi tehnicile terapiei prin arta (art terapiei) au la baza ideea ca orice persoana, indiferent de varsta sau pregatire artistica, are capacitatea latenta de a-si proiecta conflictele interne intr-o forma vizuala, spre deosebire de celelalte doua mari curente in analiza si evaluarea psihologica a desenelor, terapia prin arta este caracterizata deseori de incercarea de a descoperi si de a evidentia normalitatea (modurile în care sunt prezentate subiecte importante sau semnificative din punct de vedere personal) si mai putin de a evalua personalitatea sau a stabili un diagnostic clinic.

Terapia prin arta este un intrument la indemna oricarui psiholog

Desi arta este la indemana oricui, oriunde, indiferent de abilitatile artistice si oricine poate avea o experienta de vindecare prin arta, terapia prin arta (art terapia) este o forma de psihoterapie, nu un instrument, iar profesarea ei presupune formarea in acest domeniu specific.

Terapia prin arta poate fi practicata de orice persoana ce are cunostinte de psihologie sau de arta

Desi oricine poate avea o experienta de vindecare prin arta, terapia prin arta (artr terapia) necesita indrumarea unui terapeut prin arta calificat.

Terapia prin arta (art terapia) se afla la intersectia a trei mari domenii: arta, psihologie si psihiatrie. Este probabil usor de inteles de ce acest domeniu prezinta asemanari si puncte comune atat cu arta si activitatea de creatie cat si cu alte forme de psihoterapie. Desi are la baza aceleasi teorii psihologice sau psihoterapeutice, practicarea ei nu se poate face pe baza acestor similitudini.

Terapia prin arta poate fi invatata in cadrul unui curs

Fiind o forma de psihoterapie, formarea in domeniu este preponderent academica (master) si indeplineste anumite criterii deosebit de importante.

Formarea este un intreg proces ce necesita timp ( 2-3 ani) si respecta cerinte specifice: cursuri de specialitate, ore de practica, ore de supervizare etc.

 "Terapie prin arta este o forma de dezvoltare personala practica si experimentala, intr-o maniera distractiva si interactiva."

Desi unul dintre efectele sale, ca si in cazul altor forme de psihoterapie, poate fi dezvoltarea personala, acesta nu este scopul central al terapiei prin arta (art terapiei).

Este o forma de psihoterapie, aparuta dupa al doilea razboi mondial, simultan in Anglia si Statele Unite ale Americii, o forma de psihoterapie recunoscuta la nivel mondial, nicidecum o modalitate experimentala de dezvoltare personala.

"Cursuri de terapie prin arta pentru copii"

Arta este al doilea limbaj al copilului dupa joc, limbaj ce apare inainte celui verbal, in jurul varstei de un an. Pentru a practica si a se bucura de potentialul vindecator al artei, copiii nu au nevoie de un intermediar, ghid sau instructiuni, ba dimpotriva. 

Daca vorbim insa de terapia prin arta (art terapia) cu copii, este preferabil sa se desfasoare intr-un cadru potrivit (sala de terapie), sub indrumarea unui terapeut prin arta specializat, respectand setting-urile specifice unei sedinte de terapie.

In plus, cursurile de terapie prin arta sunt imposibil de predat copiilor, varsta ca simbol al maturitatii psihice este un criteriu deosebit de important de care se tine cont in procesul de predare.

"Cursuri de terapie prin arta"

Ca orice forma de psihoterapie, respectand norme bine stabilite, terapia prin arta (art terapia) se invata. Intr-un limbaj permisiv, termenul de "cursuri de terapie prin arta" poate desemna un grup de cursuri din programul de formare al viitorilor terapeuti prin arta (art terapeuti) sau cursuri menite sa ofere cunostinte generale membrilor unor populatii sau comunitati specifice.

Acestea din urma au drept scop formarea de facilitatori, nu terapeuti, apti sa foloseasca puterea de vindecare a artei in comunitatile marcate de dezastre naturale, razboaie etc., acolo unde in general nu exista suport psihic sau acesta este inaccesibil grupurilor mari de oameni. 

De aceea, in cadrul cursurilor de terapie prin arta,  ce nu sunt parte a unui program academic sau macar un program ce indeplineste conditii minime si esentiale, nu sunt formati terapeuti prin arta (art terapeuti).