Grafit, lut si creioane

Annemari Herzlinger 0 Comments


"A desena inseamna a face un gest expresiv ce are avantajul permanentei." Henri Matisse

Creioanele negre sunt cu siguranta unul dintre cele mai cunoscute instrumente de scris si de desen. Creionul este alcatuit dintr-o mina de grafit invelita in lemn, plastic sau metal.

Lutul sau argila este o roca sedimentare cu granulatie fina, folosit  in olarie, sculptura sau constructii. Atunci cand se usuca devine tare, dur.
Grafitul este o forma moale de carbon, opac, negru, ce se gaseste in natura. In fabrici este amestecat cu lut pentru a obtine instrumente de desen sau creioane de duritate diferita.

Primul instrument de desen nu a fost insa creionul. Vechii romani foloseau "stylus", un bat subtire de metal cu unul din capete rotund si celalalt ascutit. Asta oferea artistului/scribului libertate in alegerea grosimii liniilor sale in desen . Stylus-ul lasa o dunga subtire de metal pe papirus.

In perioada Renasterii stylus-ul era facut din plumb, argint, aur sau cupru. In aceasta perioada pana era de asemenea un foarte raspandit instrument de desen. Erau folosite in general pene de lebada, gasca sau curcan, stylusul fiind folosit deseori pentru schitarea desenului.

Cu 4 mii de ani inaintea erei nostre grafitul era folosit pentru a decora vasele de ceramica. In zilele nostre, fiind o forma de carbon la fel ca diamantul sau carbunele, grafitul este folosit in producerea multor lucruri de la baterii la garnituri de frana.


Istoria creionului incepe insa in 1500-1560, in Anglia, unde a fost descoperit cel mai mare zacamant de grafit. Stirea acestei descoperiri a cuprins lumea artistica, insa Coroana Britanica il folosea pentru linia matritelor de ghiulele, artistii reusind cu greu sa il procure, in general in cantitati mici, prin contrabanda.
Ca si curiozitate, fermierii au gasit propria lor intrebuintarea a grafitului, marcand oile  cu el.

Pentru ca grafitul este moale, pentru stabilitate si rezistenta dar si pentru a nu se murdari, artistii il inveleau in piele de oaie sau il infasurau in sfoara. Ulterior au fost scobite bete de lemn  sau facute suporturi de metal pentru a acoperi mina de grafit .Acestea au fost primele creioane. Idea invelitorii de lemn se pare ca a apartinut unui cuplu italian.

Prima fabrica de creioane va lua fiinta in Germania, dar creioanele produse acolo vor fi considerate de calitatea inferioara, caci, spre deosebire de englezi ce foloseau pentru mina doar grafit, germanii foloseau un amestec de grafit, sulf si stibiu.

In Franta, datorita razboaielor lui Napoleon, este imposibila importarea creioanelor atat din Anglia cat si din Germania. Incercand sa gaseasca o solutie, un ofiter din armata lui Napoleon descopera o metoda de a combina pudra de grafit cu lut. Pastei obtinute i se dadea o forma cilindrica si era apoi coapta in cuptor.

Varierea cantitatilor de grafit si lut din componenta minei va fi ulterior dezvoltata si brevetata in 1802, de austriacul Joseph Hardtmuth. Astfel va lua nastere firma Koh-i-Noor Hardtmuth, una dintre cele mai mari firme producatoare si distribuitoare de materiale de arta si echipamente de scris.

Indiferent de firma producatoare, creioanele pentru desen pot fi gasite intr-o gama larga, variaza de la H (hard) la B (black), literele fiind insotite de cifre de la 1 la 9. Multe din firmele producatoare au propria lor gama (10H - 8B, 9H-9B etc.).

In general 9 delimiteaza extremele - astfel 9H este mina cu duritatea ce mai mare si tonul cel mai deschis - gri deschis, iar 9B este mina cea mai moale si tonul cel mai inchis - negru.

Cu cat concentratia de lut este mai mare cu atat mina va avea duritatea mai mare si culoarea va fi mai deschisa. Cu cat concentratia de grafit este mai mare mina va fi mai moale, de culoare inchisa - negru.

Creionul pentru scris folosit in general este HB si are o duritatea medie a minei.

Desi gama este mare, pentru desen pot fi alese creioane din doi in doi: 4B, 2B, HB, 2H, 4H. Fiecare din ele poate reda tonurile alaturate. HB, aplicat usor poate reda tonul de H, iar aplicat mai putenic, tonul de B.

Pentru desen mina are forma cilindrica, parte lata va permite desenul liniilor groase, iar varful subtire desenul liniilor subtiri.


Art terapie si desen grafic