Cursuri si ateliere

anne varsh 0 Comments

Despre terapia prin arta - perioada de mijloc a terapiei

Data: 3.11.2020
Ora: 18:30 - 20:00
Participarea : gratuita

"Arta singura stie cum sa transforme gandurile dezgustatoare despre oroarea si absurditatea existentei, in notiuni ce pot fi acceptate mai usor." Friedrich Nietzsche 
Arta ca instrument terapeutic, unica pentru fiecare individ, faciliteaza discutiile, analiza de sine, este un lucru palpabil, ce nu poate fi negat, sters sau uitat, rezista in timp fiind o marturie a trecutului si prezentului. Medicamentul arta nu este limitat de granite fixe, acolo unde sufletul are nevoie, arta se prezinta pe sine ca un vindecator cu mari resurse. 

Terapia prin arta are la baza ideea ca orice persoana are capacitatea latenta de a-si exprima si exterioriza conflintele si trairile interne prin intermediul materialelor si lucrarilor de arta, lucru ce va permite ulterior verbalizarea lor.  

Continuam discutiile online dedicate cunoasterii si intelegerii terapiei prin arta ca forma de psihoterapie.


Grup terapie prin arta pentru femei

Date: 6.11, 13.11, 20.11, 27.11
Ora: 18:00 -19:30
Numar maxim participanti: 7
Adulti: 20+
Pret: 20 RON/intalnire

Terapia prin artă este o formă de psihoterapie, la baza căreia stau atât psihologia cât și arta. Cladită pe teoriile psihoterapiei, ea folosește procesul creativ, tehnicile și lucrările de artă pentru a ajuta oamenii să cunoască, recunoască și să-și exploreze propriile emoții și trăiri, să dezvolte conștiința de sine, dar și să acceseze conflictele interne.
 
Crearea de artă în cadru unui grup oferă siguranță și sprijin psihologic, reduce izolarea favorizând interacția și socializarea, chiar și în lipsa cuvintelor, arta fiind limbajul și modalitatea de comunicare.
 
Beneficiile unui grup de terapie prin artă :
 
*Încurajează gestionare comportamentelor specifice și procesarea emoțiilor
*Ajută membrii grupului să creeze frumusețe din părțile mai putin plăcute ale vieții
*Permite dezvoltarea unui sens al propriei valori
*Determină stiluri de adaptare mai bune și îmbunătățește abilitățile interpersonale                 
*Dă naștere unui sentimentului de apartenență, de acceptare și validare
*Crează o rețea de sprijin, datorită proceselor ce au loc în grup
* Încurajează auto-analiza prin intermediul procesului și a lucrării de artă
*Facilitează învățarea socială într-un mediu de susținere prin cooperare și comunicare
 

* inainte de a plati verificati ca mai sunt locuri libereVocea interioara - atelier 

Data: 11.11.2020
Ora: 18:00 - 19:30
Numar maxim de persoane: 7
Adulti: 20+ 

Cu totii avem o voce, o voce interioara, creativa si un mod unic de a comunica cu ceilalti. Deseori insa o uitam in incercarea de a ne conforma normelor sau  a ceea ce credem ca altii asteapta sau doresc de la noi.  Uneori o punem de-o parte pentru ca uitandu-ne la altii si comparandu-ne cu ei credem ca ceea ce vedem este mai bine sau merita mai mult, incercam sa fim ca altii, sa ne "strangem" si aliniem incercand sa intram in aceeasi "patratica".
Nu este o problema ca incercam sa fim asemenea altora, dar deseori in acest proces ne pierdem pe noi, cine suntem sau ceea ce noi avem de oferit si o data cu asta si vocea.

Vino sa-ti regasesti vocea creativa, sa-i dai glas, sa o auzi, sa o asculti si sa o vezi, sa va imprieteniti din nou si sa incepeti o frumoasa calatorie creativa impreuna. 

Din dorința ca această activitate sa fie accesibilă cât mai multor persoane, prețul ei este unul flexibil. Alege unul dintre cele trei prețuri, cel potrivit ție.Despre desenele copiilor
Dialog cu parinti, cadre didactice, psihologi, psihoterapeuti

Data: 22.11.2020
Ora: 11:00 - 12:30
Pret: 20 RON


„Înainte de a vorbi copiii cântă, înainte de a scrie, desenează, iar atunci când reușesc să stea în picioare, aceștia dansează. Phylicia Rashad

Desenul este al doilea limbaj

al copilului ce apare de multe ori înaintea celui verbal, după joc. Prin joc și prin desen copiii își reprezintă lumea, și-o explică și o înțeleg.

Unele desene sunt reflecții ale lumii interne, emoțiilor și trăirilor, reflectă felul în care copiii percep lumea, pe cand altele sunt doar modul în care aceștia combină lucrurile precepute, schemele învățate pentru a reda realitatea așa cum o văd ei.

Pentru copii, arta este, în perioadele timpurii, mai mult un mod de joacă, copilul venind dintr-o lume încă dominată de fantazie și joc. Tranziția de la joc la artă pare să fie exlusiv umană. Copiii învață să țină în mână unealta de desen înainte de a fi capabili să controleze desenul.


Fie că suntem părinți, cadre didactice sau psihologi, desenele copiilor ne fascinează și ne trezesc numeroase întrebări.
  • De ce desenează copiii?
  • De ce preferă anumite materiale de artă?
  • De ce aleg anumite culori ?
  • De ce desenele sunt atat de diferite?

Te invit să descoperim împreună de ce copiii iubesc să deseneze, de ce preferă anumite materiale de artă sau culori, de ce alegerea materialele nu reflectă întotdeauna starea de spirit și mai ales de ce desenele sunt atât de diferite de la o vârsta la alta.

* Este un eveniment dedicat etapelor normale de dezvoltare ale desenului, intelegerii lucrurilor ce stau la baza acestora (dezvoltarea motricitatii sau specificul perioadei de dezvoltare) dar nu este dedicat interpretarii desenelor din punct de vedere psihologic (proiectiv).
Cunoscand insa normalitatea puteti observa si intelege mai usor lucrurile diferite atunci cand acestea apar.


Puteti plati direct din aceasta pagina apasand butonul de mai jos.


Introducerea in evaluarea in terapia prin arta


Data: 19.11.2020 - 17.12.2020
Ora: 18:00 - 20:00
Numar maxim de participanti: 7
Numar de intalniri: 5 + 2
Numar de ore: 14 ore
Pret: 420 RON


Acest curs se adreseaza psihologilor, psihoterapeutilor, psihopedagogilor, consilierilor scolari sau asistentilor sociali ce doresc sa-si imbogateasca paleta de tehnici de evaluare cu tehnici folosite in terapia prin arta.
 
Folosind arta ca limbaj si crearea de arta ca modalitatea de exprimare si exteriorizare a starilor si trairilor interne vei putea obtine informatii importante despre starea clientului, intr-un mod mai putin infricosator pentru el. Vei putea monitoriza schimbarile si transformarile ce apar ca urmare a procesului terapeutic, vei intelege mai usor de ce si cum anumite lucruri functioneaza in terapie, de ce unele nu functioneaza si nu numai, caci scopul tehnicilor de evaluare in terapia prin arta nu este stabilirea unui diagnostic ci intelegerea starii de "here and now" a clientului, a greutatilor si limitarilor sale, a lucrurilor ce functioneaza sau nu in procese terapeutice specifice.

* Cursul nu este o formare in terapie prin arta si nu inlocuieste formarea in terapia prin arta sau in terapia prin joc.

Intalnirile vor avea loc saptamanal, in zilele de joi, de-a lungul a 5 saptamani. Cursul va fi urmat de doua intalniri de follow-up, una la o luna si cealalta la doua luni de la sfarsitul cursului. 

Cursul poate fi achitat integral sau in 2 rate, prin plata cu cardul sau prin transfer bancar. 
Pentru inscrieri, detalii si informatii: terapeuti.prin.arta@gmail.com


Daca doriti sa primiti in email noutatile lunare va puteti inscrie aici.