Puterea vindecatoare a artei si art terapia

Annemari Herzlinger 0 Comments


"Arta singura stie cum sa transforme gandurile dezgustatoare despre oroarea si absurditatea existentei, in notiuni ce pot fi acceptate mai usor." Friedrich  Nietzsche

Folosirea artei pentru vindecare este una dintre cele mai vechi practici cultural recunoscuta in majoritatea regiunilor lumii. Arta se adapteaza oricarei probleme si imprumuta puterile sale transformatoare, eficiente, oricarei persoane ce are nevoie de ele.

Medicamentul arta va avea efect asupra oricarei situatii de viata. Conditia de tratament si vindecare difera in functie de mediu si cerintele persoanelor implicate. Medicamentul arta nu este limitat de granite fixe, acolo unde sufletul are nevoie, arta se prezinta pe sine ca un vindecator cu mari resurse.

Esenta procesului de vindecare prin arta implica cultivarea si eliberarea spiritului creativ.
Provocarea consta, in primul rand, in eliberarea creativitatii si apoi sustinerea ei printr-o practica constanta. Puterea vindecatoare a artei este mai mult decat terapie prin arta (art terapie). 

Terapia prin arta (art terapia) poate fi privita ca un lider in cultivarea, intelegerea si grija pentru fenomenul arta si cel de vindecare. Arta in sine vindeca.

O mare parte din cei ce vin in contact cu arta experimenteaza singuri puterea vindecatoare a ei, altii prefera sa o faca cu ghid, intr-o relatie sigura sau in terapie.

Terapia prin arta (art terapia) adauga rolului vindecator al artei cunostintele despre dezvoltarea umana, tradiții spirituale, multiculturale și artistice, teoriile psihoterapiei si teorii psihologice.

Atunci cand vorbim de teoriile psihologice din cadrul terapiei prin arta, ne referim in mod special la  ideile si teoriile lui Carl Jung.

Jung considera ca modul in care simbolurile isi manifesta semnificatia este prin desene, din inconstient. Cu ajutorul acestor desene venim mai aproape de folosirea simbolurilor ca agent de vindecare, agent ce este implicat atat psihologic cat si somatic in dezvoltarea a ceea ce Jung numea "proces individual".

In conceptia lui Jung taramul inconstientului colectiv sau personal, poate fi reprezentat in arta prin imagini si simboluri. Aceste imagini si simboluri sunt afisate in desene, sculpturi, poezie, dans, muzica, literatura si sunt expresii ce vin din partea creativa a fiintei umane. Acest continut isi are originea in inconstient, sursa creativitatii.
Imaginile ce vin din inconstientul colectiv sunt arhetipuri si le intalnim in general in vise, fantezii, mituri si religii.
Materialele de natura inconstienta tind sa ramana acolo in timp ce se manifesta ca dificultati in lumea externa. Aceste dificultati si adaptari apar simbolic in desene sau in vise. Urmarind simbolurile noi, abordam complexul in care problema este contopita,  permitand energiei conectata complexului sa curga(to flow) si astfel putand fi atunci adusa in constient.

Jung considera ca "psihicul este un sistem autoreglator" si de asemenea ca nu exista "echilibru si nici un sistem autoreglator in care nu exista opozitie."

Opozitia permite echilibru si totodata creaza tensiune. Din tensiunea creata apare energie. Cu cat opozitia este mai mare, cu atat tensiunea creata este mai mare, lucru ce va determina o energie mai mare. Forta de a trai vine din opozitie.

Teoria compensatiei lui Jung este bazata pe cea a opozitiei si sugereaza ca inconstientul fie compenseaza, fie completeaza constientul, prin urmare se lupta pentru echilibru. Prin compensatie, inconstientul poate releva lucruri importante pentru individ ce ar trebui luate in considerare si incorporate in viata lui.

Un simbol din inconstient se afla mereu intr-o relatie compensatoare sau complementara cu status-ul constient al psihicului.
In exprimarea prin arta este important de stiut daca desenul compenseaza sau completeaza psihicul.

Un simbol compensatoriu desemneaza o zona neglijata in incercarea de a o aduce in atentia constientului si de a promova o schimbare in atitudinea constienta. Zona neglijata cere mereu atentie intr-un fel sau altul.
Prin urmare, simbolul are o influenta de vindecare luptand pentru echilibru si integritate.

Din aceasta tensiune intre cunoscut si necunoscut, intre constient si inconstient, ia nastere o mare parte din energia psihicului.


Puterea vindecatoare a artei