De vorba cu Carl Gustav Jung

Annemari Herzlinger 0 Comments





 Un film extraordinar, parte dintr-un interviu  desfasurat de-a lungul a 4 zile, interviu in care Carl Jung vorbeste despre contributia sa cheie in psihologie.

Zurich, Elvetia, august 1957, Carl Jung in varsta de 82 de de ani la aceea vreme, accepta cererea psiholologului american Richard Evans, profesor la Universitatea din Houston, de a acorda un interviu.

 In articolul " Sitting across from Carl Jung ", Evans explica cum a aparut ideea acestui interviu, dintr-un joc de roluri. In cadrul seminarului  "Abordari ale personalitatii" pe care Evans il preda, studentii pretindeau ca iau interviu diferitelor personalitati, Jung fiind unul dintre ele.

 Desi niciodata Jung nu a fost de acord cu interviuri lungi, a raspuns afirmativ scrisorii lui  Evans in care-i evidentia importanta unui asfel de interviu, un interviu filmat  cu psihologi eminenti ii va incuraja pe studenti sa le citeasca si studieze munca.

In fragmentul de mai sus, Jung vorbeste despre colaborarea lui cu Sigmund Freud si cum a ajuns sa nu fie de acord cu ideea acestuia despre impulsul sexual, vorbeste despre teoria sa despre tipurile de personalitate si despre arhetipurile universale, despre anima si animus, despre interactiunea dintre instinct si mediu, precum si despre vise si manifestarile inconstientului.

Jung subliniază urgența înțelegerii psihologiei într-o lume în care amenințările provocate de om, cum ar fi amenințarea bombei cu hidrogen, sunt mai mari decât cele generate de catastrofe naturale.
"Lumea atarna de un fir subtire si acesta este psihicul uman " Carl Jung