Burnout-ul terapeutilor si terapia prin arta

Annemari Herzlinger 0 Comments


Burnout-ul, sindrom al stresului cronic, este recunoscut oficial ca fiind un fenomen ocupațional din ce în ce mai prezent în multe profesii. Deși simptomele sale ( dificultate de concentrare, eficiență redusă, iritabilitate, probleme de somn, epuizare totală etc.) pot afecta pe oricine la locul de muncă, indiferent de profesie, studii recente au arătat ca exista un risc mai mare de epuizare în profesii medicale și terapeutice, în special în primii trei ani de practică.

Unul dintre motive este că atât medicii cât și terapeuții împărtășesc dorința profundă de a-i ajuta pe cei ce suferă. A empatiza cu durerea altcuiva pentru a dobândi o înțelegere deplină a sa, fară însă a permite empatiei să se transforme în compasiune, ne expune deseori epuizarii emoționale, fapt ce poate avea uneori drept efect chiar traume secundare, ceea ce nu este diferit de stresul post traumatic.

În ciuda abilităților avansate de a diagnostica, terapeuții pot fi ultimii care-și recunosc propria epuizare. Acest lucru nu este in totalitate o surpriză, deoarece majoritatea dintre noi nu primesc instruire legată de recunoașterea semnelor timpurii ale epuizării proprii sau de modul în care aceasta poate fi prevenită.

Burnout-ul terapeutului este definită ca stresul și epuizarea mentală cauzate de incapacitatea de a face față în mod eficient cerințelor mentale continue ale mediului de lucru, epuizare ce are de obicei trei componente principale:

Epuizare emoțională: trăită ca o senzație de copleșire emoțională
Diminuarea compasiunii: răspunsurile sau reacții sunt deseori impersonale, terapeutul manifestând o oarecare indiferență legată problemele prezentate de client
Neeficieța personală: senzația lipsei de competență în lucrul cu clienții.

Te poți gândi că te afli în situația de burnout când:

- tragi de tine pentru încă o zi de lucru
- întârzii deseori la întâlniri
- te simți ușurat atunci când clienții anulează o întâlnire
- te surprinzi de multe ori distras în timpul sesiunii sau că nu asculți la fel de atent ca de obicei atunci cînd clienții vorbesc
- oferi mai degrabă sfaturi decât să pui întrebări pentru a-l ajuta pe client să-și găsească propriile răspunsuri
- te simți mai puțin eficient, mai puțin empatic, mai nerăbdător sau mai critic față de clienți
- problemele lor te copleșesc și îți ocupă mintea chiar și în afara sesiunilor de terapie.

Este de la sine înțeles că atunci când suntem în starea de burnout munca noastră este afectată. S-ar putea să fim mai puțin atenți în sesiune, să nu acționăm la fel de atent, lucru ce se poate reflecta și asupra rapoartelor, evaluărilor și documentelor scrise, suntem mai puțin atenți cu partea etică, legală etc.

Epuizarea ne poate aduce în situația de a lua în calcul chiar și renunțarea la profesie, de a abandona o carieră ce ne-a pasionat cândva și pentru care ne-am pregătit ani în șir. Este important de știut, mai ales în aceste situații în care suntem tentați să luam decizii categorice, că epuizarea (burnout) este ceva obișnuit , mai ales în această profesie. Iar mai mult de atât, este tratabilă.

Poate fi o provocare, mai ales din punct de vedere financiar, să găsești timp pentru tine, pentru terapia personală, pentru vacanțe mai dese sau să alegi să lucrezi cu un număr mai mic de clienți. Cu toate acestea, investiția în îngrijirea de sine este esențială pentru a menține o funcționare bună și eficientă în această profesie.

Cum arta și terapia prin artă te poate ajuta în caz de epuizare emoțională

Deși poate fi benefic să lucrezi cu un terapeut specializat în această formă de psihoterapie pentru a putea profita de numeroasele beneficii ale terapiei prin artă, a face artă în intimitatea propriei case îți poate fi de mare ajutor.

Dacă te consideri netalentat sau fără prea multă experiență sau refuzi din start ideea de a face artă poți începe prin explorarea diverselor medii, materiale de artă, pentru a-l găsi pe cel mai potrivit ție (acuarelă, culori acrilice, lut, colaj etc.). Nu contează atât de mult media de artă, calea aleasă sau dacă produsul final respectă normele estetice, ci doar procesul creativ. Procesul și nu produsul final este acela ce reduce nivelul hormonilor de stres diminuând simptomele neplăcute ale epuizării.

Un studiu publicat de către Universitatea Drexel (2016) a arătat că arta este eficientă în reducerea hormonilor de stres, indiferent de abilitățile artistice. Aproximativ 75% dintre participanții la studiu au manifestat o reducere a nivelului cortizolului după doar 45 de minute de activitate artistică. Studiul a demonstrat de asemenea ca acest lucru nu este influențat de experiența artistică a participantului.

Cum este diferit procesul artistic ce are loc în cadrul sesiunilor de terapie prin artă de activitatea artistică desfășurată acasă?

În cadrul sesiunilor de terapie, sub îndrumarea unui terapeut prin artă specializat, activitatea artistică, dincolo de efectul sau de relaxare, liniștire, reducere a nivelului hormonilor de stres, este folosită și ca o modalitate de comunicare non-verbală, o modalitate de exprimare a emoțiilor sau experiențelor ce pot fi uneori dificil de verbalizat.

Arta oferă mijloace de exprimare prin imagini sau metafore ce trec dincolo de barierele limbajului verbal, iar sub îndrumarea unui terapeut aceasta poate fi folosită pentru a genera un proces de auto-reflecție sau autoexprimare, fapt ce determină o mai bună înțelegere a propriilor emoții, a metodelor de coping dar și a motivelor ce stau la baza lor. Și nu în ultimul rând, aceasta susține dezvoltarea rezilienței.

Caracterizată ca abilitatea de a rămâne pozitiv în ciuda circumstanțelor dificile, reziliența oferă oamenilor capacitatea de a depăși provocările și de a-și menține sau îmbunătăți sănătatea mintală. Dezvoltarea rezilienței poate fi o strategie pentru prevenirea și tratarea simptomelor anxietății și / sau depresie, a sindromului burnout și a tulburării de stres post-traumatic la profesioniști. Acest proces poate ajuta individul să înțeleagă că orice traumatism poate fi conținut, văzut și vindecat în cadrul relației terapeutice, și poate cel mai important lucru, reziliența poate fi învățată.

Sub îndrumare terapeutică, materialul nevăzut, nespus, neprelucrat, exprimat prin intermediul lucrării de artă se poate transforma în ceva palpabil, vizibil, capată o voce putând fi auzit și transformat.

Procesul terapeutic poate determina creșterea stimei de sine, reducerea stresului, reducerea oboselii legate de muncă, îmbunătățirea comunicării și a relațiilor personale și profesionale și stimularează dezvoltarea personale. De-a lungul său clienții pot dezvolta noi perspective și abilități ce-i ajută în procesarea experienței trecute, dar și în navigarea printre provocările viitoare ale vieții.

Efectul folosirii artei sub îndrumarea unui specialist, face din aceasta formă de psihoterapie o modalitate foarte bună și efectivă de intervenție și tratament în cazurile de epuizare profesională (burnout).