Arta pentru tine in prag de sarbatori

Annemari Herzlinger 0 Comments


Desi sarbatorile sunt pentru multi un motiv de bucurie iar perioada sarbatorilor este una emotionanta, pentru unii dintre noi aceasta poate fi insa una incredibil de provocatoare, un amalgam de emotii, trairi si amintiri rascolitoare. Este perioda in care avem poate cel mai des asteptari de genul "ar trebui sa fim, sa ne simtim fericiti", asteptari datorate in mare parte faptului ca ii percepem pe ceilalti ca fiind fericiti si ca se bucura de aceasta perioada. Insa aceste asteptari sunt uneori nerealiste, imposibile si par sa accentueze si sa intensifice mai mult trairile avute, opuse de multe ori bucuriei. Pentru cei ce se lupta cu diverse dependente (substante, alcool etc.) perioada sarbatorilor este deseori un declansator in plus.

Fiind deseori perioada in care familiile se reunesc si petrec mai mult timp impreuna, perioada sarbatorilor devine uneori un motiv de stres. Acest lucru se datoreaza deseori dinamicii si interactiunilor, tensiunilor din cadrul familiei, tensiuni deja existente si care pot rabufni oricand. Uneori aceste tensiuni sunt alimentate sau accentuate de asteptari, asteptarile de a socializa tocmai cu oamenii ce ne-au ranit. Sarbatorile in familie deschid deseori usa trecutului aducand la suprafata o serie de amintiri și emoții. Uneori acestea sunt amintiri dragi, pline de nostalgie, bucurie, fericire, alteori insa ele sunt grele, dureroase, inspaimantatoare.

Pe de alta parte nici situatia opusa, lipsa familiei, a persoanelor sau a prietenilor apropiati nu este nici ea mai usoara perioada sarbatorilor fiind dificila, grea pentru unii. Nu sunt putini cei ce se simt izolati sau se lupta cu tristetea sau anxietatea in perioada sarbatorilor. Mai mult decat oricand, aceasta accentueaza constientizarea lipsei din viata noastra a uneia sau a mai multor persoane dragi, amplificand sentimentul de singuratate, tristete, dar si anxietatea.

Din fericire, putem face ceva. Arta, aflata la indemana oricui, are puterea de a transforma uneori modul in care gandim sau ne simtim in legatura cu trecutul, are puterea de a crea asocieri noi, mai pozitive. Iata cateva idei pe care le poti incerca in acesta perioada:

1. Creaza decoratiuni de speranta si rezilienta

Asterne pe hartie urari, ganduri si dorinte de bine pentru tine, pentru cineva apropiat sau chiar pentru lume.

Taie o hartia, alba sau colorata, in forme diferite (inimioare, stelute, om de zapada etc.) si scrie pe fiecare in parte o dorinta ( sa simt momente de usurare; sa fiu in siguranta etc.). Le poti colora sau le poti decora daca doresti. Poti folosi pentru decorare materiale din natura (crengute, frunze, flori, pietricele) sau ate, panglici, sclipici etc. Apoi le poti insira pe o sfoara trecand sfoara prin ele, le poti prinde de aceasta cu mini-carlige, sau pe poti pune un snur fiecareia in parte. Poti impodobi cu ele un spatiu din casa (un perete, un dulapior) sau o crenguta pusa intr-o vaza etc.

2. Cadou pentru tine

Scrie pe o foaie de hartie sau gandeste-te la "Ce ai nevoie cu adevarat anul acesta?” Asculta raspunsul. Poate ai nevoie de iertare, de acceptare sau compasiune. Cand ai gasit raspunsul, folosind arta poti sa ii dai o forma palpabila.

Pentru aceasta activitate ai nevoie o de cutie mica si diferite materiale de arta, materiale din natura (crengute, pietricele, flori, frunze), reviste, materiale textile. Cu ajutorul lor vei putea crea cadoul pentru tine (cadoul iertarii, cadoul acceptarii, al compasiunii etc).

Poti lasa interiorul cutiei nedecorat sau necolorat si sa pui in ea un biletel, o scrisoare, o lucrare de-a ta sau poti orna interiorul cutiei folosind materiale de arta, materiale textile sau decupand imagini și cuvinte din reviste. Poti de asemenea adauga in interiorul cutiei elemente din natura, materiale textile sau orice are semnificatie pentru tine sau consideri potrivit.

Cu ajutorul materialelor, prin culori, linii, forme, texturi poti reda trairea pe care doresti sa ti-o oferi. Cand simti ca ai terminat, inchide cutia si impacheteaza-o asa cum stii tu mai bine. O poti lega cu o panglica, ii poti pune o funda sau orice consideri tu potrivit.

Sarbatori senine!